Țineți infecțiile la distanță, respectând câteva reguli simple

Țineți infecțiile la distanță, respectând câteva reguli simple

Țineți infecțiile la distanță

Preocuparea pentru sănătate este sau ar trebui să fie prioritatea numărul unu pentru oameni. Din păcate, statisticile demonstrează negru pe alb, contrariul. Știrile despre bilanțul sumbru al gripei ne-au dat motive serioase de îngrijorare și parcă se simte o mai mare preocupare pentru măsurile de prevenție.

Ce trebuie făcut pentru a ține infecțiile la distanță nu doar în caz de epidemii? Cum reușim să ținem infecțiile la distanță încercăm să aflăm în cele ce urmează.

Aflăm de la medici, persoanele cele mai abilitate să ne îndrume, că nu sunt metode abracadabrante, ci simple și la îndemâna oricui. Protejarea copiilor împotriva infecțiilor este foarte importantă, dar nu este de neglijat nici atenția pentru femeile gravide sau persoanele vârstnice.

Cum ținem infecțiile la distanță

Bacteriile trăiesc pe diferite suprafețe chiar și câteva luni, în funcție de mediu și tipul lor. Prin urmare, atenția față igienă, curățenie  și întreținerea spațiilor în care petrecem timp trebuie să fie una deosebită. Există însă câteva metode pe care medicii ni le recomandă și cu ajutorul cărora se poate scădea riscul apariției infecțiilor. Iată metodele de care trebuie ținut cont:

Spălatul foarte bine pe mâini

Deși spălatul pe mâini pare un gest banal, nu este deloc așa, ba dimpotrivă, are o importanță deosebită. Care este explicația care ne convinge? Bacteriile se află pe anumite suprafețe cu care intrăm zilnic în contact direct. Obiecte ca tastatura, telefonul, biroul, întrerupătoarele, frigiderul, clanțele, blatul de bucătărie sunt doar o parte dintre suprafețele cele mai expuse.

De aceea spălatul pe mâini realizat cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde și repetat de mai multe ori pe zi este foarte important. Urmează uscarea mâinilor cu prosoape de hârtie. Dacă vă aflați în locuri în care nu puteți face asta, folosiți un gel dezinfectant și șervețele antiseptice. Uscătoarele electrice de mâini nu sunt indicate pentru că s-a demonstrat că aerul eliberat este plin de bacterii. De altfel și dezinfectarea obiectelor cu care intrăm în contact cu spirt sau soluții/șervețele antiseptice ar fi de mare ajutor.

Țineți infecțiile la distanță

Este interzisă împrumutarea obiectelor strict personale

Prosopul, lamele/aparatul de ras, periuța de dinți, unghiera sau trusa de unghii, șervețelele, toate pot fi surse de infecție. Este foarte important, chiar imperios necesar,  ca fiecare dintre noi să folosească doar propriile obiecte personale. Dacă nu împrumutați obiecte personale reușiți evitarea răspândirii infecției. Acordați atenție sporită igienei și dezinfectării lucrurilor personale. Mai ales în perioadele cu epidemii, în special de răceală și gripă, este indicat ca igiena obiectelor personale să fie făcută riguros.

Dacă tușiți, strănutați sau aveți nasul înfundat, acoperiți-vă gura și nasul

Faptul că respectăm regula cu igiena și curățenia obiectelor personale nu este suficient. Igiena este strâns legat de grija la metodele de răspândire a bacteriilor, deoarece cei mai mulți microbi sunt transmiși pe calea aerului. Recomandarea în acest sens este să acoperim gura și nasul atunci când tușim sau strănutăm cu un șervețel sau cu antebrațul. Astfel, evităm contactul gurii cu mâna, mai ales dacă nu ne-am spălat pe mâini.

Vaccinarea

Sistemul imunitar are o memorie proprie cu ajutorul căreia reperează infecțiile anterioare. Când corpul intră în contact cu un microb care a cauzat o infecție în trecut, sistemul imunitar stimulează producerea de globule albe și anticorpi pentru a preveni infecția ulterioară. Vaccinul ”convinge” organismul că infecția a fost deja produsă, scăzând riscul de îmbolnăvire. Chiar dacă explicația pare puțin tehnică aceasta este necesară pentru înțelegerea fenomenului.

Păstrarea igienei în timpul gătitului

Nerespectarea regulilor de igienă în bucătărie favorizează de cele mai multe ori producerea infecțiilor digestive. Bacteriile se dezvoltă atunci când alimentele sunt lăsate mult timp la temperatura camerei. Distrugerea bacteriilor se poate face congelând unele alimente înainte de pregătire, mai ales carnea. Pe lângă asta, este necesară igienizarea blatului de lucru, unul dintre locurile care favorizează depozitarea și dezvoltarea bacteriilor. Atenția trebuie sporită și asupra bureților pentru vase, un adevărat ”rai” al păstrării și dezvoltării bacteriilor. Din când în când, dezinfectarea chiuvetei cu oțet și/sau bicarbonat dar și înlocuirea bureților este absolut necesară.

Mare atenție la animalele de companie

Multe boli pot fi transmise de animalele de companie dacă acestea nu au vaccinurile și controalele veterinare la zi. Curățarea permanentă a locului în care își fac nevoile și evitarea contactului în cazul gravidelor fac posibilă împiedicarea răspândirea bolilor. Copiii trebuie feriți de asemenea de contactul direct cu  materiile fecale ale animalelor de companie. Iar persoanele cu sistemul imunitar slăbit cum sunt cei care fac chimioterapie sau sunt sub tratament pentru boli autoimune necesită o atenție deosebit de mare.

Concluzie:

Evitați locurile aglomerate ca mallurile, cinematografele etc. și contactul cu persoane bolnave sau cu obiectele acestora. Spălați-vă cât mai des pe mâini, vaccinați-vă și păstrați alimentele la temperaturi care nu permit dezvoltarea bacteriilor. Pe lângă toate aceste metode, hidratarea corectă și alimentația sănătoasă, bogată în vitamine contribuie la sănătatea fiecăruia dintre noi.

Autor: Mirela Marin

Țineți infecțiile la distanță, respectând câteva reguli simple

Preocuparea pentru sănătate este sau ar trebui să fie prioritatea numărul unu pentru oameni. Din păcate, statisticile demonstrează negru pe alb, contrariul.

Summary
0 %
User Rating : 4.9 (3 votes)

Facebook Comments