Cum a inceput sa fie folosita energia regenerabila?

Cum a inceput sa fie folosita energia regenerabila?

energia regenarabila

Cum a inceput sa fie folosita energia regenerabila?

 

Sunt mai multe surse de energie electrica gratuita si in acest articol va prezentam modul in care a ajuns sa fie folosita energia regenerabila.

Tehnologiile solare termice pot fi utilizate pentru incalzirea apei, incalzirea spatiului, racirea spatiului si generarea de caldura de proces.

In 1897, Frank Shuman, un inventator american, inginer si pionier al energiei solare, a construit un mic motor demonstrativ solar, care a lucrat prin reflectarea energiei solare in cutii patrate umplute cu eter, care are un punct de fierbere mai scazut decat apa si au fost montate intern cu tevi negre care, la randul lor, au alimentat un motor cu abur. In 1908, Shuman a format compania Sun Power cu intentia de a construi centrale solare mai mari.

El, impreuna cu consilierul sau tehnic A.S.E. Ackermann si fizicianul britanic Sir Charles Vernon Boys au dezvoltat un sistem imbunatatit care utilizeaza oglinzi pentru a reflecta energia solara asupra cutiilor de colectie, sporind capacitatea de incalzire in masura in care apa ar putea fi acum utilizata in locul eterului. Shuman a construit apoi un motor cu aburi de mare capacitate, alimentat de apa grea, ceea ce i-a permis sa breveteze intregul sistem de motoare solare pana in 1912.

Shuman a construit prima centrala solara din lume, in Maadi, Egipt, intre 1912 si 1913. Centrala  sa a folosit instalatii parabolice pentru a propulsa un motor de 45-52 kilowati (60-70 CP) care a pompat mai mult de 22.000 litri (4800 imp gal, 5.800 US Gal) de apa pe minut de la raul Nil pana la campurile adiacente de bumbac.

Desi izbucnirea primului razboi mondial si descoperirea petrolului ieftin in anii 1930 au descurajat avansarea energiei solare, viziunea lui Shuman si designul de baza au fost resuscitate in anii ’70, cu un nou val de interes in energia solara termica . In 1916, Shuman a fost citat in mass-media in care sustine utilizarea energiei solare, spunand:

Am dovedit profitul comercial al energiei solare in tropice si am demonstrat in mod special ca dupa epuizarea stocurilor de petrol si carbune, rasa umana poate primi energie nelimitata de la razele soarelui.

Aparatele solare de apa calda folosesc lumina soarelui pentru a incalzi apa. In latitudinile geografice scazute (sub 40 de grade) de la 60 la 70% din utilizarea apei calde menajere cu temperaturi de pana la 60 ° C poate fi asigurata de sistemele de incalzire solara.

Cele mai obisnuite tipuri de incalzitoare solare de apa sunt colectoarele cu tuburi evacuate (44%) si colectorii cu placi plane (34%), utilizati in general pentru apa calda menajera si colectoarele din plastic  (21%) utilizate in principal pentru incalzirea piscinelor.

Incepand cu anul 2007, capacitatea totala instalata a sistemelor solare de apa calda a fost de aproximativ 154 gigawatt (GWth).  China este liderul mondial in implementarea lor cu 70 GWth instalati in 2006 si un obiectiv pe termen lung de 210 GWth pana in 2020.  Israelul si Ciprul sunt liderii pe cap de locuitor in utilizarea sistemelor solare de apa calda, in peste 90% din casele pe care le utilizeaza.

In Statele Unite, Canada si Australia, piscinele cu incalzire reprezinta aplicatia dominanta a apei calde solare cu o capacitate instalata de 18 GWth din 2005.

 

Facebook Comments